‘Diamonds are a girl’s best friend’ en dat is niet voor niets! Een diamant is een geliefde edelsteen die perfect is voor sieraden. Het heeft een prachtige schittering, is duurzaam en beschadigt niet snel. Als jij ook een sieraad met diamant wilt kopen en er nog wat vragen over hebt dan zit je hier goed. We vertellen je op deze pagina alles wat je over diamanten sieraden moet weten!  

Diamanten sieraden inzetten

De kwaliteit van de diamant - de 4 C’s

De waarde van een diamant wordt aan de hand van vier factoren bepaald. Deze factoren noemen we de 4 C’s.

Carat – gewicht

Karaat of carat is een term die wordt gebruikt om het gewicht van een diamant uit te drukken. Een diamant van 1 karaat weegt 0,2 gram. Vaak wordt bij diamanten het gewicht aangegeven in punten. De punten zijn (zeker bij diamanten die kleiner zijn dan 1 karaat) een simpele manier om de karaat van een diamant aan te geven zonder met decimalen te werken. Een diamant van 1 karaat heeft 100 punten, dus een diamant van een kwart karaat heeft 25 punten. Je kunt het vergelijken met een euro die uit 100 centen bestaat.

 

Diamanten sieraden zetten

Clarity - zuiverheid

Diamant is een natuurproduct en kan daarom onzuiverheden bevatten. Deze onzuiverheden worden insluitsels genoemd. Hoe kleiner de insluitsels hoe zuiverder en waardevoller de diamant is. De zuiverheid van de diamant wordt bepaald door een deskundige die de diamant bekijkt met een 10x vergrotende loep.

Er zijn verschillende gradaties in zuiverheid. Als de deskundige met de loep geen insluitsels kan vinden, dan wordt de diamant flawless of loepzuiver genoemd. Kan de deskundige met het blote oog de insluitsels waarnemen, dan heeft de diamant een piqué kwaliteit. Tussen loepzuiver en piqué liggen meer gradaties die door middel van internationale normen zijn vastgelegd, de zuiverheidschaal. Hieronder hebben we ze allemaal toegelicht.

 • IF – Internally Flawless Deze diamanten worden loepzuiver genoemd. Geen enkel insluitsel is zichtbaar met de loep, deze diamanten is zeer zeldzaam en heeft de beste kwaliteit.
 • VVS – Very Very Small inclusions Deze diamanten hebben zeer, zeer kleine insluitsels. De insluitsels zijn moeilijk zichtbaar met de loep en de diamant is van uitstekende kwaliteit.
 • VS – Very Small inclusions Deze diamanten hebben zeer kleine insluitsels. De insluitsels zijn vrij gemakkelijk te vinden met de loep en de diamant is van zeer goede kwaliteit.
 • SI - Small Inclusions Deze diamanten hebben kleine insluitsels. De insluitsels zijn gemakkelijk te vinden met de loep en de diamant is van goede kwaliteit.
 • P - Pique De insluitsels van deze diamant zijn moeilijk te vinden met het blote oog, maar hebben weinig invloed op de schittering van de diamant.
   

Colour – kleur

Doordat diamant een natuurproduct is, kunnen diamanten licht van kleur verschillen. Voor een ongeoefend oog lijken bijna alle diamanten wit te zijn, maar in werkelijkheid is slechts een klein aantal volkomen kleurloos, dus puur wit. De meeste diamanten variëren in kleur van wit tot lichtgeel.

De zeer kleine kleurverschillen in diamanten zijn vastgelegd door middel van de normen van de International Colour Grading Scale. Hieronder vind je het kleurverloop van diamanten. De kleur D is volledig transparant en kleuren S tot Z hebben een lichtgele tint.

diamant kleur

Cut – slijpvorm

De manier waarop de diamant geslepen is, is belangrijk omdat dit ervoor zorgt dat het licht wordt weerkaatst en de diamant schittert. Het slijpen van een diamant is een nauwkeurig werk, want als een diamant niet correct geslepenwordt zal het veel minder sprankelen en minder waard zijn.

Een diamant kan in verschillende vormen geslepen worden, maar de bekendste is briljant geslepen. Bij deze vorm is de diamant geslepen in 57 facetten (vlakken).  Het licht weerkaatst van het ene facet naar het andere facet en zo wordt de maximale schittering bereikt. Een briljant geslepen diamant wordt ook wel ‘full cut’ genoemd. Een diamant die ‘single cut’ wordt genoemd is geslepen in 17 facetten. De briljant schittert het meeste van alle slijpvormen, om deze reden verkopen we bij Lucardi alleen sieraden met diamant die briljant geslepen zijn.

Slijpvorm diamant

Certificaat – de ‘vijfde C’

Als je een sieraad uit de diamant collectie van Lucardi koopt, wordt daar een Lucardi diamant certificaat bij geleverd. Koop je een sieraad uit de solitair collectie, dan wordt er door de leverancier een EGL certificaat meegeleverd. Een EGL certificaat is een bewijs van de echtheid en kwaliteit van de diamant die erkent wordt over de hele wereld. Een certificaat is het ultieme identificatiebewijs voor een diamant, daarom wordt het certificaat ook wel de “essentiële 5e C” voor diamant genoemd.

Hoe kan ik mijn sieraad met diamant onderhouden?

Als je een sieraad met diamant hebt gekocht wil je deze natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Het voordeel van deze steen is dat het het hardste materiaal is wat uit de natuur komt. Bijna niets kan een diamant beschadigen, maar toch moet je niet ruw met je diamanten sieraden om gaan. Hieronder vind je wat tips om je sieraad met diamant zo schitterend mogelijk te houden.

 • Omdat diamant zo’n sterk natuurlijk materiaal is komen er vrijwel geen krassen op. Behalve van andere diamanten. Probeer dit te voorkomen door sieraden met diamant nooit bij elkaar op te bergen. Zo kunnen ze elkaar ook niet beschadigen.  Diamanten sieraden samen dragen is natuurlijk geen enkel probleem. Hoe meer, hoe beter!
 • Hoewel een diamant zijn glans niet snel verliest, kan het sieraad waar de diamant in verwerkt is dof worden door vet van de huid, zeep en olie. Wat je kunt doen om je sieraad weer te laten stralen is het in een lauwwarm sopje met een klein beetje ammoniak te laten weken. Vervolgens poets je je diamanten sieraad schoon met een zachte tandenborstel.    
 • Heb je een gouden of zilveren sieraad met diamant? Dan kun je ook een speciale poetsdoek gebruiken. Geef je sieraad weer een stralende glans door het op te wrijven met onze poetsdoek voor gouden of zilveren sieraden. 
 • Als laatste adviseren we je om af en toe je diamanten sieraden te laten controleren. Mocht er sprake zijn van slijtage, of een losse zetting, dan weet je dat op tijd. Zo voorkom je dat je je diamant verliest.

Ben je verliefd geworden op de diamant? Kies dan hier je favoriete diamanten sieraden! Of je nu gaat voor een diamanten ring, trouwring, verlovingsring, ketting of armband: dit zijn juweeltjes waar je nog generaties lang van kunt genieten!


Een moment geduld, alsjeblieft!

loading..