Tessa Broekhuizen

Hoe verzorg ik mijn oren na het schieten van gaatjes?

Yes het is zover, je hebt oorgaatjes laten schieten! Nu is het belangrijk dat je de gaatjes goed verzorgd want met de juiste nazorg zorg je er voor dat de wond mooi geneest en je daarna leuke andere oorbellen kan dragen. Hieronder hebben we alles op een rijtje gezet wat je moet weten als je net gaatjes hebt laten schieten.​

Hoe verzorg ik mijn oren als ik net gaatjes heb laten schieten?

We raden aan om de oorgaatjes te verzorgen met de Studex after piercing lotion. Deze lotion kan je vanaf 24 uur na het schieten gebruiken. Was eerst goed je handen voordat je de oorbel aanraakt. Doe vervolgens een druppeltje after piercing lotion op het oorgaatje en draai de oorbel voorzichtig rond. Maak de oorgaatjes minimaal twee keer per dag schoon.

3 tips voor de nazorg

  1. Gebruik geen watje of wattenstaafje om het oorgaatje schoon te maken. Dit kan namelijk pluisjes achterlaten in het wondje. Het is eigenlijk niet nodig om iets anders dan de lotion te gebruiken maar als je dit toch wilt, kies dan voor een tissue.
  2. Let bij het draaien van de oorbel op dat er geen haar om het knopje heen zit.
  3. De achterkant van de oorbel moet genoeg afstand houden van de oorlel zodat er een goede luchtcirculatie is bij het wondje. Laat de sluiting dus in de inkeping zitten en doe deze niet zelf dichter tegen de oorlel aan.

Veel gestelde vragen over oorgaatjes verzorgen

  • Moet ik net geschoten oorbellen wel of niet draaien?

Bij het schoonmaken met lotion raden we je aan om de oorbel voorzichtig te draaien, om vastgroeien te voorkomen en er voor te zorgen dat de lotion tot diep in het gaatje kan doordringen. Let er bij het aanraken van je oorbel en je oor wel op dat je handen schoon zijn.

  • Is het normaal als mijn oren pijn doen na het schieten?

De oren kunnen wat gevoelig zijn als de oorbellen net zijn geschoten, een lichte irritatie die maximaal 3 dagen duurt is normaal.

  • Kan ik met net geschoten oorbellen zwemmen?

Ja, je mag gewoon met net geschoten oorbellen zwemmen maar maak je oren daarna wel een extra keer schoon met de after piercing lotion.

  • Hoe lang moet ik de schietoorbellen inhouden?

Het beste is om de schietoorbelletjes minstens 6 weken te dragen. Daarna mogen ze vervangen worden door andere oorbellen. We raden je wel aan om de eerste 6 maanden alleen oorknopjes te dragen en de eerste 12 maanden geen zware oorbellen in te doen. Wil je jouw schietoorbellen al na 3 weken wisselen? Dit kan door de Advanced spray te gebruiken. In onze blog over sneller je oorbellen verwisselen vind je meer informatie.

  • Hoe lang moet ik mijn oren ontsmetten na het gaatjes schieten?

De lotion gebruik je zolang je de schietoorbelletjes draagt, dit zal minimaal 6 weken zijn. We krijgen regelmatig de vraag of dit met sterilon kan maar wij zullen altijd de Studex after piercing lotion aanraden voor een optimale genezing van het oorgaatje.

  • Wat te doen bij een ontstoken oorbel?

Mocht je echt last krijgen van het geschoten gaatje, dan zouden we aanraden om de oorbel er uit te halen. Daarna is het belangrijk om het gaatje schoon te houden. Gaat je oor echt pijn doen, wordt het heel rood en gaat het ook opzwellen? Dan kan het duiden op een ontsteking. Als je één van deze symptomen hebt, neem dan contact op met de huisarts.

Waar moet ik nog meer op letten?

Pas op dat er niks achter de oorbel blijft haken, zoals je haar, kleding of een sjaal. Als je toch blijft haken, trek dan niet te hard want dan kan je je oorbel er per ongeluk uittrekken, of erger: je oorlel scheuren. Kijk daarom ook uit met je haar borstelen.

Tot slot: Hou je oren en oorbellen goed schoon en dan kun je binnen no-time een leuk nieuw setje oorbellen uit komen zoeken! Enne.. wil je helemaal voor de earparty gaan? Je kunt tegenwoordig ook bij Lucardi een oorpiercing laten zetten!