2+1 gratis op alle zilveren & stalen sieraden*. Combineren is mogelijk. Shop nu!

Als je op zoek bent naar mooie en betaalbare sieraden dan ben je vast wel een keer de woorden goldplated en silverplated tegengekomen. Maar wat is dat nou precies, plating? Keep reading, want op deze pagina vertellen we je er alles over!

Wat is goldplated en silverplated?

Een plated sieraad heeft een basis van metaal en wordt voorzien van een andere laagje metaal. Bijvoorbeeld een koperen ring met een laagje van goud wordt een goldplated ring of een vergulde ring genoemd. Wanneer zilver als laagje wordt gebruikt noemen we dat silverplated of verzilverd. Een plated sieraad is daarom goedkoper dan een volledig gouden of zilveren ring.

Hoe werkt het plating-proces?

Om inzicht te geven in het plating-proces, leggen we uit hoe dit bij onze grootste leverancier gaat. Het geheel kan meerdere dagen duren. We leggen je stap voor stap uit hoe dit proces verloopt.

 • Wanneer de sieraden binnenkomen, zijn ze alleen nog maar gemaakt van het basismateriaal. Bij de meeste goldplated sieraden van Lucardi is dat messing of koper. 
 • Het sieraad wordt goed schoongemaakt en afgespoeld zodat er geen vuil meer op zit.  
 • De eerste laag waarin het sieraad wordt ondergedompeld is puur koper. Dit is de voorbehandeling en wordt gedaan zodat de gouden laag beter blijft zitten en het sieraad mooi blijft sprankelen. Na deze laag moet het sieraad goed drogen. 
 • De tweede laag is de hoofdlaag. Hiervoor gebruikt onze leverancier een vloeibare variant van 18 karaat goud, zoals bijvoorbeeld bij de Myla collectie van Britt Scholte. Dit is de laag die de mooie kleur aan het sieraad geeft en zorgt dat het goldplated sieraad de ‘look and feel’ van goud krijgt. Ook na deze laag moet het sieraad worden gedroogd.
 • De derde laag die wordt gebruikt in het plating-proces is een hypoallergene en transparante vloeistof. Deze laag wordt ook electro-coating genoemd omdat er elektriciteit wordt gebruikt terwijl de sieraden worden ondergedompeld. De elektriciteit zorgt ervoor dat de plating beter en egaler hecht. Deze laag is een extra bescherming voor het goudlaagje.  

Na al deze stappen heeft het sieraad een sprankelende gouden kleur en kan er nauwelijks onderscheid gemaakt worden tussen dit goldplated sieraad en een sieraad dat volledig uit goud bestaat.

Wat is het verschil tussen gold plated, gold filled en gold vermeil?

Naast een gold plating bestaan er ook gold filled sieraden of sieraden van gold vermeil. Wat een plating precies is heb je hierboven al kunnen lezen maar wat is het verschil tussen gold plated, gold filled en gold vermeil?

Een gold filling lijkt erg op een gold plating. Ook hierbij wordt er een laagje goud over het basismateriaal geplaatst. Het grootste verschil is de dikte van deze laag goud. Bij gold filled sieraden moet minimaal 5% van het gewicht bestaan uit de goudlaag.

Gold vermeil is eigenlijk een specifieke versie van gold plated sieraden. Bij gold vermeil is een vereiste namelijk dat het basis materiaal zilver is. Terwijl bij gold plated sieraden ook andere basismaterialen gebruikt kunnen worden zoals staal.

Wat moet ik weten voordat ik een plated sieraad koop?

Hoe lang een plated sieraad mooi blijft, hangt af van verschillende factoren. Hieronder staan de belangrijkste punten onder elkaar:

 • Er zijn 2 verschillende soorten plating: chemische plating en plating met echt edelmetaal. Bij Lucardi verkopen we alleen goldplated sieraden voorzien van echt edelmetaal, namelijk 18 karaat goud. De chemische variant is alleen wat kleurstof, daar wordt geen echt goud voor gebruikt en is dus minder van kwaliteit.
 • Hoe lang je sieraad mooi blijft is ook afhankelijk van het soort sieraad. Als je bijvoorbeeld een goldplated ring hebt, zal deze door dagelijks gebruik meer in aanraking komen met invloeden van buitenaf dan een goldplated ketting. Hierdoor is de kans groot dat een goldplated ketting langer mooi blijft.
 • Het hangt er ook vanaf hoe dik de laag plating is. De dikte wordt aangegeven door het woord micron, dit kan liggen tussen de 1.0 en 5.0. Hoe dikker de laag, hoe minder snel de plating zal slijten. Één micron staat ongeveer gelijk aan een jaar. Een sieraad van 1 micron blijft over het algemeen één jaar mooi. Een sieraad van 5 micron ongeveer vijf jaar.

Blijven plated sieraden lang mooi en hoe kan ik ze het beste onderhouden?

Veel mensen vragen zich af of bijvoorbeeld een silverplated of goldplated sieraad niet snel zal verkleuren of slijten. Doordat de plated sieraden van Lucardi een laagje van echt zilver of goud hebben krijgen ze hun mooie kleur. Dit laagje kan met de tijd wel iets gaan verkleuren of slijten. Gelukkig zijn er wel dingen die je zelf kunt doen om dit zo veel mogelijk te voorkomen.

Het kan ook voorkomen dat een plated sieraad groen uitslaat. Dit heeft te maken met de zuurgraad van je huid en kan per persoon verschillen. Heeft je sieraad groene aanslag? Maak je sieraad dan heel voorzichtig schoon met lauwwarm water en een zachte doek. 

Hieronder staan een aantal tips om je plated sieraad mooi te houden en om aanslag te voorkomen.​

 • Draag de sieraden niet tijdens het schoonmaken of handen wassen.
 • Let ook op bij het gebruik van parfum of andere cosmetica. Spuit eerst je parfum op en doe daarna je sieraden om. Kijk ook uit met haarlak.
 • Ook bij sporten en zwemmen is het aan te raden om je plated sieraad niet te dragen.
 • Doe je sieraden af voor je gaat slapen.
 • Tot slot: berg je sieraden voorzichtig op, zodat ze elkaar niet kunnen beschadigen. Zo kan je er het langste van genieten.

Als je op de juiste manier om gaat met je plated sieraad kun je het lang dragen. Het zijn perfecte sieraden als je de mooie kleur van goud en zilver wilt, maar wel op de prijs wil letten. Voor wat extra inspiratie over plated sieraden kun je ons assortiment bekijken, we hebben de mooiste plated kettingen, oorbellen, armbanden en ringen voor je klaar staan! 


Een moment geduld, alsjeblieft!

loading..