Shoppen op afspraak - Maak nu online een afspraak bij jouw dichtstbijzijnde Lucardi winkel!

Als je op zoek bent naar een mooi en betaalbaar sieraad dan ben je vast wel een keer de woorden goldplated en silverplated tegengekomen. Maar wat is dat nou precies, plating? Keep reading, want op deze pagina vertellen we je er alles over!

Wat is een plated sieraad precies?

Een plated sieraad is een sieraad van metaal met een laagje van een ander metaal erover heen. Een koperen ring met een laagje van goud noemen we bijvoorbeeld goldplated, of verguld. Een ring met een laagje zilver noemen we silverplated, of verzilverd. Omdat er maar een dun laagje goud en zilver wordt gebruikt, zijn plated sieraden betaalbaarder dan sieraden die volledig van goud of zilver zijn. 

Hoe werkt het plating-proces?

Onze grootste leverancier van goldplated sieraden heeft ons verteld hoe je sieraden van een plating voorziet, dit is een proces wat dagen kan duren. In de afbeelding hiernaast kun je zien hoe de fabriek er van binnen uitziet en hieronder leggen we je stap voor stap uit hoe dit proces verloopt.

 • De sieraden komen binnen en zijn nu alleen nog maar gemaakt van het basismateriaal. Bij de meeste goldplated sieraden van Lucardi is dat messing of koper. 
 • Het sieraad wordt goed schoongemaakt en afgespoeld zodat er geen vuil meer op zit.  
 • De eerste laag waarin het sieraad wordt ondergedompeld is puur koper. Dit is de voorbehandeling en wordt gedaan zodat de gouden laag beter blijft zitten en het sieraad mooi blijft sprankelen. Na deze laag moet het sieraad goed drogen. 
 • De tweede laag is de hoofdlaag. Hiervoor gebruikt onze leverancier een vloeibare variant van 18 karaat goud. Dit is de laag die de mooie kleur aan het sieraad geeft en zorgt dat het de ‘look and feel’ van goud krijgt. Ook na deze laag moet het sieraad worden gedroogd.
 • De derde laag die wordt gebruikt in het plating-proces is een hypoallergene en transparante vloeistof. Deze laag wordt ook electro-coating genoemd, omdat er elektriciteit wordt gebruikt terwijl de sieraden worden ondergedompeld. De elektriciteit zorgt ervoor dat de plating beter en egaler hecht. Deze laag is een extra bescherming voor het goudlaagje.  
 • Na al deze stappen heeft het sieraad een sprankelende gouden kleur en kan er nauwelijks onderscheid gemaakt worden tussen dit sieraad en een sieraad die volledig uit goud bestaat.

Wat moet ik weten voordat ik een plated sieraad koop?

Hoe lang een plated sieraad mooi blijft, hangt af van verschillende factoren. Hieronder staan de belangrijkste punten onder elkaar:

 • Er zijn 2 verschillende soorten plating: chemische plating en plating met echt edelmetaal. Bij Lucardi verkopen we alleen goldplated sieraden voorzien van 18 karaat goud. De chemische variant is alleen wat kleurstof, daar wordt geen echt goud voor gebruikt en is dus een stuk minder van kwaliteit. Let er bij het kopen dus op dat je de juiste plating koopt.
 • Hoe lang je sieraad mooi blijft is ook afhankelijk van het soort sieraad. Als je een plated ring hebt, dan zal dit door dagelijks gebruik meer in aanraking komen met invloeden van buitenaf dan een plated hanger aan je ketting. Hierdoor is de kans groot dat een plated hanger langer mooi blijft.
 • Het hangt er ook vanaf hoe dik de laag plating is. De dikte wordt aangegeven door het woord micron, dit kan liggen tussen de 1.0 en 5.0. Hoe dikker de laag, hoe minder snel het zal slijten. Eén micron staat ongeveer gelijk aan een jaar. Een sieraad van 1 micron blijft over het algemeen één jaar mooi. Een sieraad van 5 micron ongeveer vijf jaar.

Blijven plated sieraden lang mooi en hoe kan ik ze het beste onderhouden?

Veel mensen vragen zich af of een plated sieraad wel mooi blijft en of het laagje niet snel slijt of verkleurt. Doordat de plated sieraden van Lucardi een laagje van echt zilver of goud hebben verkleuren ze niet, maar door invloeden van buitenaf kan het laagje uiteindelijk wel slijten.

Het kan ook voorkomen dat een plated sieraad groen uitslaat. Dit heeft te maken met de zuurgraad van je huid en kan per persoon verschillen. Het kan liggen aan je voeding, of je alcohol drinkt, medicijnen slikt of hoeveel je transpireert. Heeft je sieraad groene aanslag? Maak je sieraad dan heel voorzichtig schoon met lauwwarm water en een zachte doek. 

Hieronder staan een aantal tips om je plated sieraad mooi te houden en om aanslag te voorkomen.

 • Als je in aanraking komt met chemische producten doe je plated sieraad dan af. Draag ze niet terwijl je schoonmaakt of de ramen zeemt.
 • Let ook op parfum of andere cosmetica. Ga je een avondje uit? Zorg dan dat de parfum niet op je sieraad gespoten wordt. Kijk ook uit met haarlak.
 • Ook bij sporten en zwemmen is het aan te raden om je plated sieraad niet te dragen.
 • Tot slot: berg je sieraden voorzichtig op, zodat ze elkaar niet kunnen beschadigen.

Als je op de juiste manier om gaat met je plated sieraad kun je het lang dragen. Het zijn perfecte sieraden als je mooie kleur van goud en zilver wil, maar wel op de prijs wil letten. Voor wat extra inspiratie over plated sieraden kun je ons assortiment bekijken, we hebben de mooiste plated kettingen, oorbellen, armbanden en ringen voor je klaar staan! 


Een momentje, we updaten jouw winkelmand!

loading..