Eva van Hardeveld

Baargoud: het cadeau voor de nieuwe moeder

Het kan zomaar zijn dat je de term baargoud de afgelopen tijd al wel eens hebt gehoord. Hoewel dit in Nederland echt een opkomende trend is, wordt het steeds populairder. In deze blog vertellen we je meer over dit bijzondere cadeau.

Wat is baargoud?

Baargoud of werpgoud zijn de Nederlandse termen voor wat ze in Amerika en Engeland kennen als een ‘push present’. Dit is een cadeau dat de moeder vlak na de bevalling krijgt, vaak van haar partner maar het kan natuurlijk ook van familie of vrienden komen. Het cadeau is om het nieuwe leven te vieren maar ook om de moeder te verwennen na haar zwangerschap en de bevalling. Van oudsher worden er in verschillende culturen gouden cadeaus gegeven op bijzondere momenten in het leven. Waarschijnlijk komt daar dan ook de term baargoud vandaan.

Waar komt de ‘push present’ traditie vandaan?

Het is niet helemaal duidelijk waar de traditie vandaan komt. Er zijn verhalen dat vroeger in onder de rijkere kringen de traditie is ontstaan omdat de vrouwen bij de geboorte van hun kind een sieraad cadeau kregen om het nieuwe leven te vieren. Hoewel de oorsprong dus niet helemaal duidelijk is, is het geven van een push present al wel langere tijd een gebruik in Amerika en Engeland. Ook beroemdheden uit deze landen deden mee met deze traditie met de meest extravagante cadeaus. Zo kreeg Beyoncé na de geboorte van haar eerste kindje een prachtige ring van 35.000 dollar en kreeg Jennifer Lopez een paar diamanten oorbellen met een waarde van 2,5 miljoen dollar. Maar ook in het britste koningshuis wordt deze traditie in stand gehouden. Zo kreeg Kate Middleton bij de geboorte van haar tweede kindje een paar oorbellen bezet met groene toermalijn, amethist en diamanten.

Wat kan je geven als baargoud cadeau?

Zo gek als de eerder genoemde celebrities hoef je het natuurlijk niet te maken. Met een baargoud cadeau gaat het vooral om een mooi persoonlijk aandenken aan dit bijzondere moment. Ook hoeft, anders dan de naam doet vermoeden, ook helemaal geen gouden sieraad te zijn. Het belangrijkste bij het uitzoeken van een mooi baargoud cadeau is dat het goed bij de nieuwe mama past en iets is wat ze lange tijd kan blijven dragen. Hoewel dit een hele persoonlijke keuze is kunnen we wel een paar tips geven!

Sieraden met een geboortesteen

Bij een sieraad met een geboortesteen kan je kiezen voor een steen die symbool staat voor de geboortemaand van het kindje. Dit is een subtiele manier om het sieraad net iets persoonlijker te maken en dat het ook echt past bij het geboortemoment.

Sieraden met de naam of het initiaal

Een andere optie in de gepersonaliseerde sieraden is om voor een sieraad te kiezen met de naam of initialen van het kindje er in. Dit kan je eventueel combineren met de initialen van de ouders of als er gaande weg nog een kindje bij komt, dan kan je die initialen aan het zelfde sieraad toevoegen! Een leuke keuze is een kettinkje met initiaal hangers of een graveerbaar sieraad.

Een sieraad van goud of diamant

Het heet natuurlijk niet voor niks baargoud. Omdat goud een kostbaar materiaal is wordt dat vaak gekoppeld aan hele bijzondere gebeurtenissen. Je kan er dus voor kiezen om een mooi sieraad uit te kiezen van echte luxe materialen zoals gouddiamant of saffier. Misschien zal dit niet een sieraad zijn wat de mama elke dag draagt maar het heeft zeker een persoonlijke betekenis en is perfect om te dragen op een speciale gelegenheid.

Het perfecte moment om jouw baargoud cadeautje te geven

Last but not least, wanneer geef je een baargoud cadeautje? Hoewel sommige mensen zeggen dat het eigenlijk ‘hoort’ wanneer de moeder nog in het kraambed ligt, hoeft dat natuurlijk niet. Je kan er een mooi moment van maken wanneer jullie samen zijn en van de hele bevalling zijn bijgekomen. Wanneer je als familie of vrienden een baargoud cadeautje geeft kan dit natuurlijk op het moment dat je langs komt op kraamvisitie.

Wanneer en wat voor cadeautje je ook kiest, het zal een heel mooi moment zijn en voor altijd een bijzondere herinnering met zich mee dragen!