Elles van Leeuwen

Heb jij al gehoord van Lab Grown Diamond?

In Engeland is lab grown diamant op dit moment mega populair en Meghan Markle heeft daar alles mee te maken! De trendsetting royal draagt de lab grown diamanten om haar campagne te promoten voor duurzame luxury.

Maar wat is dat nu precies; lab grown diamant? Wij vertellen je er alles over!

Hoe ontstaat diamant?

Diamanten zijn zeldzaam en daarom ook best kostbaar. Deze edelstenen worden namelijk gevormd over een periode van miljoenen jaren. De diamant is de hardste natuurlijke stof ter wereld. Hier heeft het ook zijn naam aan te danken. Diamond komt van het Griekse woord Adamas en betekent 'onoverwinnelijk en niet kapot te maken'.

Wat is dan lab grown diamant?

Wetenschappers zijn al jaren bezig om te onderzoeken hoe ze het natuurlijke proces kunnen nabootsen. En dit is nu gelukt! Deze diamanten noemen we lab grown of lab created diamanten.

In een laboratorium worden de omstandigheden waaronder diamant ontstaat nagebootst. Op deze manier duurt het proces geen miljoenen jaren, maar gebeurt dit slechts in 8 tot 10 weken.

Er worden in dit proces koolstofatomen onder gecontroleerde omstandigheden opgedampt bij temperaturen die kunnen oplopen tot 1300 graden Celsius. De ruwe diamant wordt vervolgens geslepen in een fantasieslijpsel dat het licht optimaal weerkaatst, ook wel het ‘vuur’ genoemd. 

Een lab grown diamant is op moleculair niveau exact hetzelfde als een natuurlijk gevormde diamant.

Wat is het verschil met diamant?

Het verschil tussen een natuurlijk gevormde diamant en een lab created diamant is zelfs met een speciale juwelenloep bijna onmogelijk te onderscheiden. Alleen met speciale apparatuur bij gespecialiseerde bedrijven is het verschil te onderscheiden.

Bij lab grown diamanten wordt op het bijgeleverde certificaat aangegeven dat het een lab grown diamant betreft.

Wat zijn de voordelen?

Lab grown diamanten zijn niet van natuurlijke diamanten te onderscheiden én dus ook net zo echt. Groot voordeel is dat sieraden met een lab grown diamant een stuk betaalbaarder zijn dan met een natuurlijke diamant. Het scheelt ook behoorlijk in prijs en dat is wel heel fijn voor onze portemonnee. Het uitbreiden van je diamanten sieraden collectie wordt ineens nóg aantrekkelijker!

Naast de prijs zijn er meer voordelen. Lab grown diamanten zijn namelijk minder belastend voor het milieu dan diamanten die in mijnen gewonnen zijn. Ze zijn ecologisch verantwoord en duurzaam. Bij lab grown diamanten is minder CO2-uitstoot en het productieproces is korter. Daarnaast wordt de ecologische voetafdruk tot een minimum beperkt.

In onze online shop heb jij nu ook de unieke kans om lab grown diamanten te shoppen! Betaalbare ringen met echt diamant voor wel een hele leuke prijs.

Veel shopplezier!