Shoppen op afspraak - Maak nu online een afspraak bij jouw dichtstbijzijnde Lucardi winkel!

Ben jij gek op goud? Maar wil je toch net even iets meer weten over de collectie gouden sieraden? Hier vertellen we je meer, zodat jij precies weet wat je koopt en hoe je de gouden sieraden kunt verzorgen. Je wil natuurlijk jouw nieuwe gouden sieraad nog lang kunnen dragen!

Wat is een karaat bij gouden sieraden?

Karaat is een veelvoorkomende term bij gouden sieraden, maar wat is dat nu eigenlijk? De term karaat geeft aan hoeveel fijngoud (fijngoud is hetzelfde als puur goud) er is verwerkt in een gouden sieraad. Al het goud dat in Nederland wordt verkocht heeft minimaal 14 karaat. Is het lager? Dan mag je het geen goud noemen.

14 Karaat goud betekent dat er voor 58,5% aan puur goud in een sieraad verwerkt zit. Je ziet in gouden sieraden daarom ook een waarborg stempel met het cijfer 585. Dit verwijst naar het percentage puur goud in het sieraad.

Gouden sieraden zijn dus niet helemaal gemaakt van puur goud, en dat heeft eigenlijk de hele simpele reden dat puur goud te kwetsbaar of zwak is om sieraden van te maken. Het pure goud wordt daarom gemengd met andere materialen om het sterker te maken. Er ontstaat dan een zogenaamde legering. De overige 41,5% van het sieraad bestaat uit andere metalen, vaak koper of zilver.

Wat is karaat bij gouden sieraden?

 

Wat zijn dan 9 karaat sieraden?

Naast onze uitgebreide collectie gouden sieraden van 14 karaat verkopen we bij Lucardi ook 9 karaat sieraden. In Nederland mogen we dit geen gouden sieraden noemen, hoewel in heel veel andere landen, zoals in Duitsland en Engeland, wel het geval is. 9 karaat sieraden hebben 37,5% aan puur goud verwerkt en hebben het keurmerk 375. Net als bij 14 karaat goud bestaat de ‘rest’ van het sieraad uit andere metalen, vaak koper of zilver.

Je ziet dan ook dat het ‘geelgoud’ van 9 karaat sieraden een warmere kleur heeft. Dit komt doordat er meer koper wordt gebruikt in deze legering.

 

Wat is een verguld of plated sieraad?

Naast 14 karaat gouden en 9 karaat sieraden, zie je ook vaak sieraden die zijn verguld. We noemen dit ook wel goldplated. Goldplated sieraden zijn een goed alternatief voor goud. Deze sieraden zijn van koper of zilver en zijn voorzien van een laagje goud. Zo heb je voor een vriendelijke prijs toch de luxe van goud!

 

Wat is het verschil tussen geel- wit- en roségoud

Wanneer je aan goud denkt, denk je vaak als eerste aan geelgoud, maar er zijn ook witgouden of roségouden sieraden verkrijgbaar. Dit betekent niet dat het goud zelf wit- of rosékleurig is. Van nature heeft een gouden sieraad de klassieke gele kleur. Maar hoe komt een witgouden of roségouden sieraad dan wel aan zijn kleur?

 

Net als bij andere gouden sieraden wordt het pure goud gemengd met andere materialen, dit noemen we een legering. 14 karaat witgouden sieraden hebben dus nog steeds 58,5% puur goud, alleen is de materialenmix aangepast. De witgouden legering heeft ten opzichte van geelgoud extra zilver, zink of palladium, zodat de sieraden de mooie witgouden kleur krijgen. Bij roségouden sieraden wordt er meer koper toegevoegd, waardoor het een rosé kleur krijgt.

Geelgouden, witgouden en roségouden sieraden

 

Wat is het verschil tussen een bicolor of two-tone sieraad?

In onze collectie hebben we gouden sieraden met twee kleuren erin verwerkt. De ene noemen we een bicolor sieraad en de andere een two-tone sieraad. Maar wat is nu eigenlijk het verschil?

Wanneer je een two-tone sieraad hebt, dan is het hele artikel bijvoorbeeld in geelgoud, de tweede kleur die je dan ziet is een laagje witgoud over een gedeelte van het geelgoud heen. Bij bicolor is het geen laagje, maar bestaat het sieraad eigenlijk uit twee verschillende delen. Het ene deel is geelgoud en het andere gedeelte is witgoud. Dit kunnen natuurlijk ook andere combinaties zijn zoals roségoud met witgoud.

 

Hoe kan ik mijn gouden sieraden onderhouden?

Sieraden zijn altijd gevoelig voor invloeden van buitenaf, ook als dit een edelmetaal is. Zo kan het dus gebeuren dat je gouden sieraden wat doffer worden naar verloop van tijd. Dit komt bijvoorbeeld door parfum, zeepresten of de zuurgraad van je huid.

 

Wil je zoveel mogelijk voorkomen dat je sieraden dof worden?

  • Doe je sieraden pas om als je je parfum, make-up en andere verzorgingsproducten al op hebt gedaan.
  • Doe je sieraden als je gaat slapen af, zo komt het sieraad niet onnodig in contact met de zuurgraad van je huid.
  • Douche of zwem niet met je sieraden om.
  • Doe je sieraden af bij zwaar werk.

Als laatste is het ook goed om je gouden sieraden te bewaren op een donkere droge plek. Gebruik hier bijvoorbeeld een sieradendoos voor.

 

Zijn jouw gouden sieraden toch een beetje dof geworden?

Je kan je gouden sieraden dan het beste schoonmaken met reinigingsvloeistof voor gouden sieraden. Je legt de sieraden in het dompelkorfje en laat deze enkele minuten inwerken. Vervolgens spoel je de sieraden grondig af en droog je deze af met een zacht doek.

Naast dit poetsmiddel hebben we ook een poetsdoek in onze collectie. Deze reinigt en poetst gouden en vergulde sieraden door eenvoudig af te wrijven. Het geeft je sieraad weer een stralende glans! Bij een hardnekkige bevuiling kan je de punt van de doek bevochtigen en de vervuiling wegwrijven. Vervolgens kan je hem na poetsen met het droge gedeelte.

 

Gecertificeerd en responsible gold

Binnen onze gouden sieraden collectie hebben we twee bijzondere lijnen toegevoegd. Zo hebben we een responsible gold collectie.

De sieraden uit onze Responsible Gold collectie worden gemaakt van eerlijk goud. De collectie wordt ‘eerlijk’ genoemd omdat het gecertificeerd is door de Responsible Jewellery Council. Deze organisatie streeft naar een eerlijke handel, mensenrechten, goede werkomstandigheden en een goede prijs voor de arbeiders. De Responsible Jewellery Counil eist dat er bij de goudwinning rekening wordt gehouden met het milieu en dat er geen schending van mensenrechten plaats vindt. Ook mag het goud niet afkomstig zijn uit conflictgebieden. Lees hier meer in onze blog over responsible gold.

Onze trouwringen hebben een certificaat met het Scandinavion Certified Gold symbool. Dit symbool staat voor de verantwoordelijkheid die wij nemen met de productie en recycling van goud. Wij gebruiken alleen gerecycled goud bij de productie van nieuwe items. Tegelijkertijd zorgen we ervoor dat alle afvalstoffen, afkomstig van de recycling, wordt behandeld op een manier die zo min mogelijk impact op het milieu heeft.

Responsible gold en duurzame sieraden

 


Een momentje, we updaten jouw winkelmand!

loading..