Alles over witgoud

Eva van Hardeveld

Bij goud denk je waarschijnlijk meteen aan de prachtige gele kleur waar dit materiaal om bekend staat. Toch is goud ook verkrijgbaar in andere kleuren zoals rosé of wit. In deze blog vertellen we je meer over witgoud. Wat dit materiaal precies is, wat het verschil is tussen witgoud en andere materialen en hoe het zit met de prijs.


Wat is witgoud

Allereerst is het belangrijk om te weten wat goud precies is. Dit materiaal heeft van nature altijd een gele kleur maar wordt in zijn pure vorm eigenlijk nooit gebruikt voor sieraden. Dit komt omdat goud erg zacht is en een sieraad van 100% goud zijn vorm niet goed zou behouden. Daarnaast is goud een erg kostbaar materiaal en zouden sieraden die helemaal van goud zijn, heel duur worden.

Om toch goud te kunnen gebruiken voor het maken van sieraden, wordt het gemixt met andere materialen. Deze mix van metalen wordt een legering genoemd. Door het goud te mixen met hardere materialen krijg je een steviger eindproduct. Daarnaast kan ook de kleur worden aangepast door het gebruik van verschillende metalen in de legering.

Zo is witgoud is een legering waarbij gebruik wordt gemaakt van zilveren of witte metalen zoals onder andere zilver, palladium of mangaan. Deze materialen in combinatie met het goud geven de witte kleur. Vroeger werd er ook vaak nikkel gebruikt in de legering maar omdat sommige mensen hier een allergische reactie op hebben is het tegenwoordig niet toegestaan om grotere hoeveelheden nikkel te gebruiken. Bij Lucardi zijn alle sieraden dan ook geheel nikkelvrij.

Witgoud en karaat

Zoals je misschien weet wordt bij goud vaak de term karaat gebruikt, zo heb je vast wel eens van 14 karaat goud gehoord. De hoeveelheid karaat geeft aan hoeveel procent puur goud er in de legering is gebruikt. Bij witgoud is de hoeveelheid puur goud net zo veel als bij geelgoud, het verschil van materialen zit juist in de metalen waarmee dit percentage goud wordt aangevuld.

Zo zit er bijvoorbeeld in een 14 karaat geelgouden sieraad 58,5% puur goud en bestaat de overige 41,5% uit zilver en koper. Bij 14 karaat witgouden sieraden bestaat het sieraad ook voor 58,5% uit geelgoud maar bestaat het overige percentage voor een (groter) deel uit de metalen zilver en palladium of mangaan die zorgen voor de witte kleur.

De hoeveelheid karaat kan je ook bij witgouden sieraden herkennen aan de stempel in het sieraad. Bijvoorbeeld bij 14 karaat witgoud met een percentage van 58,5% staat er in het sieraad een stempel met de code 585.

Wil je toch nog wat meer weten over goud en de verschillende hoeveelheden karaat? Je kan meer er meer over lezen in onze blog over gouden sieraden.

Wat is gerhodineerd witgoud

Zoals je net al hebt gelezen krijgt witgoud de kleur door de legering van verschillende materialen. Toch zie je ook vaak bij witgouden sieraden de term gerhodineerd staan. Dit rhodineren is het toevoegen van een dun laagje rhodium over de sieraden. Rhodium is een edelmetaal dat van nature een witte kleur heeft en dit laagje geeft de witgouden sieraden dan ook een stralende en nóg wittere uitstraling.

Wat is het verschil tussen witgoud, platina en zilver

Witgouden sieraden worden ook wel eens omschreven als zilverkleurig en daardoor kan het nog wel eens lastig zijn om het verschil te weten tussen zilverkleurige materialen als platina, zilver en witgoud.

Platina is een edelmetaal dat een vergelijkbare kleur heeft met witgoud maar toch hebben beide materialen hun eigen kenmerken. Het verschil tussen witgoud en platina is dan ook dat platina een stuk harder is dan goud, meer weegt en ook een hogere prijs heeft dan goud. Ook in de kleur zou je verschil kunnen zien, platina is namelijk iets grijzer dan witgoud.

Ook zilver en witgoud kunnen op elkaar lijken maar hebben beide andere eigenschappen. Het verschil tussen witgoud en zilver is dat zilver een nog iets zachter materiaal is dan goud maar dat het ook een stuk goedkoper is. Een andere eigenschap van zilver is dat het zichtbaar kan oxideren, hierdoor kunnen de zilveren sieraden zwart kleuren. Ook bij zilver en witgoud kan je het verschil zien door naar de kleur te kijken. Zo is zilver witter dan (ongerhodineerd) witgoud en kan het een doffere uitstraling hebben.

De prijs van witgoud

De prijs van (wit)gouden sieraden is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de hoeveel karaat, de huidige goudprijs maar ook de extra handelingen die soms nodig zijn in het productieproces. Zo is er bij het maken van witgouden sieraden de stap van rhodineren nodig en worden er duurdere materialen in de legering gebruikt, waardoor het kan zijn dat witgouden sieraden net iets duurder zijn dan een zelfde geelgouden model. Bij Lucardi proberen we zo veel mogelijk de prijzen van wit- en geelgoud gelijk te houden. Toch het kan voorkomen dat witgouden sieraden die speciaal voor jou op bestelling gemaakt worden, zoals trouwringen, een iets hogere prijs hebben.