Laat vandaag gratis een sieraad of horloge graveren  SHOP NU!

Je hebt sieraden van allerlei soorten edelmetalen en andere materialen. Een van de meest populaire edelmetalen is zilver. Bij Lucardi hebben we dan ook een uitgebreide collectie van zilveren sieraden. Wil jij meer weten over zilveren sieraden? Lees dan lekker verder, want wij brengen je helemaal op de hoogte!

Waar komt zilver vandaan?

De aardkorst is opgebouwd uit hele kleine deeltjes, dit noem je elementen of atomen. Er zijn meer dan 80 verschillende elementen gevonden, een daarvan is zilver. Zilver bestaat namelijk uit het scheikundige element argentium met het symbool Ag.  In de natuur komt zilver zowel in zuivere vorm als in combinatie met andere elementen voor.

Zilver is van nature een zacht materiaal en is relatief zeldzaam en daardoor kostbaar. Bronnen van zilver zijn onder andere direct gedolven zilver en zilver ontgonnen als een bijproduct van de winning van goud, koper, lood en zink. Ook kan zilver gewonnen worden uit gerecyclede materialen. De grootste zilvermijnen vind je in Mexico, Peru, Verenigde Staten en Canada.

Wat is 925 sterling bij zilveren sieraden?

Puur zilver wordt ook wel fijn zilver genoemd, dit is veel te zacht voor het maken van sieraden. Daarom wordt het pure zilver gemengd met kleine hoeveelheden van andere metalen om het sterker te maken. Er ontstaat dan een zogenaamde legering.

Sterling zilver is de meest bekende legering zilver. Sterling zilver bestaat uit 92,5% puur zilver, de andere 7,5% bestaat uit andere materialen. In de meeste gevallen wordt hier koper voor gebruikt.

In zilveren sieraden zie je een waarborg stempel met het cijfer 925, dit cijfer verwijst naar de hoeveelheid puur zilver in het sieraad, namelijk die 92,5%.

Een leuk feitje om mee af te sluiten: de naam sterling zilver is afkomstig van het oud-Engelse steorling. Sterling betekent 'met een kleine ster' verwijzend naar de zilveren munten die in Normandië voorzien werden van een ster. Het Franse woord 'esterlin', wat 'hard' betekent, heeft ook bijgedragen aan de term sterling zilver.
 

Waarom verkleuren zilveren sieraden?

Elk materiaalsoort heeft zijn eigen kenmerken en eigenschappen. Deze reageren allemaal op invloeden van buitenaf. Bij zilveren sieraden is dit soms door middel van een verkleuring bijvoorbeeld dat ze groenig, zwart of dof worden.

Soms hoor je mensen zeggen dat het dan geen echt zilver is, dit is niet waar. Het verkleuren van zilver heet oxideren, dit is een natuurlijk proces bij het materiaal zilver en dus ook bij zilveren sieraden.

Het oxideren is dus een chemische reactie, waardoor zilver bijvoorbeeld dof of zwart wordt. Deze reactie ontstaat doordat zilver in aanraking komt met waterstofsulfide, een gas dat overal in de lucht voorkomt.

Ook reageren zilveren sieraden op de zuurgraad van je huid. De zuurgraad van je huid is per persoon verschillend en is afhankelijk van heel veel factoren. Het heeft te maken met wat je eet, of je alcohol hebt gedronken, of je medicijnen slikt, of  de hoeveelheid transpiratie bijvoorbeeld.

Verkleuring van zilveren sieraden is dus een natuurlijke eigenschap van zilver. Het verkleuren van zilver gebeurt vaal heel geleidelijk. Je kan de aanslag weghalen met bijvoorbeeld een zilverpoetsdoek.

Merk je dat zilveren sieraden bij jou snel dof of zwart worden? Kies dan voor sieraden met een rhodiumplating. Lees er hieronder meer over.
 

Waarom hebben zilveren sieraden soms een plating?

Soms hebben zilveren sieraden een plating, vaak is dit dan rhodiumplated, rosé- of goldplated. Een zilveren sieraad met plating is een sieraad van zilver met een klein laagje van een ander materiaal eromheen. Bij rosé- of goldplated sieraden is dat dus een laagje van rosé- of geelgoud. Omdat er maar een klein laagje goud wordt gebruikt, zijn plated sieraden betaalbaarder dan massief gouden sieraden.

Zoals je net hebt kunnen lezen is er ook een rhodium plating, deze wordt bij zilveren en zilverkleurige sieraden steeds vaker gebruikt. Rhodium is een hard, zilverwit metaal. Bij rhodineren wordt er een laagje rhodium over het zilveren sieraad aangebracht. Omdat rhodium zo’n sterk materiaal is, beschadigen sieraden minder snel. Gerhodineerd zilver is naast dat het sterker is, ook veel minder gevoelig voor invloeden van buitenaf. Hierdoor zal het het niet meer oxideren en dus niet meer dof, of zwart worden. En hierdoor heb je er veel langer plezier van!

Onderhoud van zilveren sieraden

Sieraden zijn altijd gevoelig voor invloeden van buitenaf, ook als dit een edelmetaal is. Zo kan het dus gebeuren dat je zilveren sieraden wat doffer worden naar verloop van tijd. Dit komt bijvoorbeeld door parfum, zeepresten of de zuurgraad van je huid. Maar hoe voorkom je nou dat je zilveren sieraden dof of zwart worden?

  • Doe je sieraden pas om als je je parfum, make up en andere verzorgingsproducten al op hebt gedaan.
  • Doe je sieraden als je gaat slapen af, zo komt het sieraad niet onnodig in contact met de zuurgraad van je huid en voorkom je beschadigingen en vervormingen.
  • Douche, zwem of sport niet met je sieraden om.
  • Doe je sieraden af bij zwaar werk of als je bijvoorbeeld gaat schoonmaken.
  • Sowieso is het altijd verstandig om jouw zilveren sieraden netjes op te bergen in een beschermende sieradendoos als je ze niet draagt.

Hoe verzorg en reinig je jouw zilveren sieraden?

Is jouw zilveren sieraad dof of zwart aan het worden? Je kan je zilveren sieraden dan het beste schoonmaken met reinigingsvloeistof voor zilveren sieraden. Je legt de sieraden in het dompelkorfje en laat de vloeistof enkele minuten inwerken. Vervolgens spoel je de sieraden grondig af en droog je deze af met een zachte doek. Heeft jouw zilveren sieraad een plating gebruik dan geen reinigingsvloeistof. Dit beschadigd de beschermde rhodiumplating, of het geelgouden of roségouden laagje.

Naast dit poetsmiddel hebben we ook poetsdoeken in onze collectie. Deze reinigen en poetsen zilveren sieraden door dezen eenvoudig op te wrijven. Het geeft je sieraad weer een stralende glans! Bij een hardnekkige bevuiling kan je de punt van de doek bevochtigen en de vervuiling wegwrijven. Vervolgens kan je hem na poetsen met het droge gedeelte. Heeft jouw zilveren sieraad een plating, dan kan je met een gerust hart de poetsdoek gebruiken!

Let op, de poetsdoek kan niet in de was, want dan raakt deze zijn werking kwijt.

Zilveren sieraden kan je ook verzorgen in een sopje van groene of elke andere milde zeep en warm water. Borstel het sieraad voorzichtig schoon met een zachte tandenborstel en spoel het sieraad daarna af met lauw water. Droog het sieraad met een niet-pluizende doek.


Een momentje, we updaten jouw winkelmand!

loading..