2+1 gratis op alles*. Combineren is mogelijk. Shop nu!

Je hebt sieraden van allerlei soorten edelmetalen en andere materialen. Hoe langer een metaal mooi kan blijven, hoe meer "edel" een metaal is. Een van de meest populaire edelmetalen is zilver. Het materiaal zilver is namelijk heel makkelijk te combineren en het heeft een neutrale kleur. Bij Lucardi hebben we dan ook een uitgebreide collectie van zilveren sieraden. Wil jij meer weten over zilveren sieraden? Ben je bijvoorbeeld benieuwd wat "925" of sterling zilver betekend, of wil je gewoon graag weten hoe je jouw zilveren sieraden weer mooi krijgt? Wij brengen jou op de hoogte in deze blog! 

Waar komt zilver eigenlijk vandaan?

Zilver is een materiaal dat uit de aarde komt, het is dus een natuurproduct. De aardkorst is opgebouwd uit hele kleine deeltjes, dit noem je elementen of atomen. Er zijn meer dan 80 verschillende elementen en één daarvan is zilver. Zilver bestaat namelijk uit het scheikundige element argentium met het symbool Ag. In de natuur komt zilver zowel in zuivere vorm als in combinatie met andere elementen voor. 

Zilver is van nature een zacht materiaal en is relatief zeldzaam en daardoor kostbaar. Zilver kan onder andere komen uit direct gedolven zilver, maar het kan ook zijn verkregen als een bijproduct van de winning van goud, koper, lood en zink. Ook kan zilver gewonnen worden uit gerecyclede materialen. De grootste zilvermijnen vind je in Mexico, Peru, Verenigde Staten en Canada.

zilveren kettingen Lucardi

Wat is 925 sterling zilver?

Puur zilver wordt ook wel fijn zilver genoemd, maar dit is veel te zacht om sieraden van te maken. Daarom wordt het pure zilver gemengd met kleine hoeveelheden van andere metalen om het sterker te maken. Deze vermenging van verschillende metalen heet ook wel een legering. 

Sterling zilver ofwel 925 zilver is de meest bekende legering zilver. Sterling zilver bestaat grotendeels uit zilver, namelijk voor 92,5%. De andere 7,5% bestaat uit andere materialen, vaak wordt hier koper voor gebruikt. In sterling zilveren sieraden zie je dan ook een waarborg stempel met het cijfer 925. Het cijfer verwijst naar de hoeveelheid puur zilver in het sieraad, namelijk die 92,5%. 

Een leuk feitje om mee af te sluiten: de naam sterling zilver is afkomstig van het oud-Engelse steorling. Sterling betekent 'met een kleine ster' verwijzend naar de zilveren munten die in Normandië voorzien werden van een ster. Het Franse woord 'esterlin', wat 'hard' betekent, heeft ook bijgedragen aan de term sterling zilver.

Waarom verkleuren zilveren sieraden?

Elk materiaalsoort heeft zijn eigen kenmerken en eigenschappen. Deze reageren allemaal op invloeden van buitenaf. Bij zilveren sieraden is dit soms door middel van een verkleuring bijvoorbeeld dat ze groenig, zwart of dof worden.

Geen echt zilver?

Soms hoor je mensen zeggen dat het dan geen echt zilver is, dit is niet waar. Het verkleuren van zilver heet oxideren, dit is een natuurlijk proces bij het materiaal zilver en dus ook bij zilveren sieraden. Het oxideren is dus een chemische reactie, waardoor zilver bijvoorbeeld dof of zwart wordt. Deze reactie ontstaat doordat zilver in aanraking komt met waterstofsulfide, een gas dat overal in de lucht voorkomt.

Zilveren sieraden reageren ook op de zuurgraad van je huid. De zuurgraad van je huid is per persoon verschillend en is afhankelijk van heel veel factoren. Het heeft te maken met wat je eet, of je alcohol hebt gedronken, of je medicijnen slikt, of  de hoeveelheid transpiratie bijvoorbeeld.

Verkleuring bij zilver kan gebeuren, maar is niet erg

Verkleuring van zilveren sieraden is dus een natuurlijke eigenschap van zilver. Maar dit is dus níet erg! Je kan de aanslag gemakkelijk weghalen met bijvoorbeeld een zilverpoetsdoek. Omdat het verkleuren van zilver vaak heel geleidelijk gaat, heb je het pas na een tijdje door. Als je het ziet kan je het zilver dus weer oppoetsen. 

Merk je dat zilveren sieraden bij jou snel dof of zwart worden? Je kan dan kiezen voor een sieraden met een rhodiumplating. Lees er hieronder meer over.

Waarom zijn zilveren sieraden soms rhodium plated?  

Soms hebben zilveren sieraden een plating, vaak is dit dan rhodiumplated, rosé- of goldplated. Een zilveren sieraad met plating is een sieraad van zilver met een klein laagje van een ander materiaal eromheen. Bij rosé- of goldplated sieraden is dat dus een laagje van rosé- of geelgoud. Omdat er maar een klein laagje goud wordt gebruikt, zijn plated sieraden betaalbaarder dan massief gouden sieraden. 

Rhodiumplating voor extra bescherming

Zoals je net hebt kunnen lezen is er ook een rhodium plating, deze wordt bij zilveren en zilverkleurige sieraden steeds vaker gebruikt. Rhodium is een hard, zilverwit metaal. Bij rhodineren wordt er een laagje rhodium over het zilveren sieraad aangebracht. Omdat rhodium zo’n sterk materiaal is, beschadigen sieraden minder snel. Gerhodineerd zilver is naast dat het sterker is, ook veel minder gevoelig voor invloeden van buitenaf. Hierdoor zal het het niet meer oxideren en dus niet meer dof, of zwart worden. En hierdoor heb je er veel langer plezier van!

Onderhoud van zilveren sieraden

Sieraden zijn altijd gevoelig voor invloeden van buitenaf, ook als dit een edelmetaal is. Zo kan het dus gebeuren dat je zilveren sieraden wat doffer worden naar verloop van tijd. Dit komt bijvoorbeeld door parfum, zeepresten of de zuurgraad van je huid. Maar hoe voorkom je nou dat je zilveren sieraden dof of zwart worden?

  • Doe je sieraden pas als láátst om. Dus doe eerst je je parfum, make up en andere verzorgingsproducten op. 
  • Slaap niet met zilveren sieraden om, zo komt het sieraad niet onnodig in contact met de zuurgraad van je huid en voorkom je beschadigingen en vervormingen.
  • Douche, zwem of sport niet met je sieraden om.
  • Doe je sieraden af bij zwaar werk of als je bijvoorbeeld gaat schoonmaken.
  • Draag je je sieraden een tijdje niet? Berg ze dan goed op, bijvoorbeeld in een beschermende sieradendoos

Hoe maak ik mijn zilveren sieraden schoon?

Je kan je zilveren sieraden dan het beste schoonmaken met reinigingsvloeistof voor zilveren sieraden. Je legt de sieraden in het dompelkorfje en laat de vloeistof enkele minuten inwerken. Vervolgens spoel je de sieraden grondig af en droog je deze af met een zachte doek. Heeft jouw zilveren sieraad een plating? Gebruik dan geen reinigingsvloeistof! Dit beschadigd de beschermde rhodiumplating, of het geelgouden of roségouden laagje. Gebruik in dit geval alleen een zilverpoetsdoek. 

Speciale poetsdoeken

Naast poetsmiddel kan je ook een poetsdoek gebruiken om jouw sieraden weer schoon te krijgen. Deze reinigen en poetsen zilveren sieraden door dezen eenvoudig op te wrijven. Het geeft je sieraad weer een stralende glans! Als je sieraad erg vuil is, kan je de punt van de poetsdoek vochtig maken, en het vuil wegwrijven. Vervolgens kan je hem napoetsen met het droge gedeelte. Let op! de poetsdoek kan niet in de was, want dan raakt deze zijn werking kwijt.

Zilveren sieraden kan je ook verzorgen in een sopje van groene of elke andere milde zeep en warm water. Borstel het sieraad voorzichtig schoon met een zachte tandenborstel en spoel het sieraad daarna af met lauw water. Droog het sieraad met een niet-pluizende doek.

Ben je benieuwd geworden naar onze collectie zilveren sieraden? Die shop je uiteraard op onze webshop, of in de winkel! Je kan ook altijd langs één van onze winkels als je denkt dat je sieraden wel een oppoetsbeurt kunnen gebruiken. Onze medewerkers kunnen jouw sieraad even oppoetsen en je advies geven over de verzorgen van sieraden!


Een moment geduld, alsjeblieft!

loading..