Als je op zoek bent naar een nieuw horloge, dan zijn er heel veel keuzes die je kunt maken, naast dat je hem gewoon leuk vind natuurlijk. Voor welk uurwerk ga je; neem je een digitaal of analoog horloge; wil je dat je horloge waterdicht is? Op deze blog komen alle onderstaande punten over horloges naar voren. Zodat jij geen vragen meer hebt en een horloge uit kan kiezen die perfect bij je past!

Klik om direct naar het onderwerp te gaan waar je meer informatie over wilt!

 1. Het uurwerk
 2. De tijdsaanduiding
 3. De waterdichtheid
 4. Het glas
 5. Batterij vervangen horlogeband inkorten
 6. Onderhoudstips

Het uurwerk

Het uurwerk is het mechanisme van het horloge wat ervoor zorgt dat de wijzers bewegen en de tijd nauwkeurig wordt aangegeven. Horloges kunnen verschillende uurwerken hebben, de bekendste zijn Quartz, Solar en automatische horloges.

Quartz horloges
Een Quartz horloge wordt aangedreven door een batterij. In het uurwerk zit een kristal dat trilt op een bepaalde frequentie. Door middel van deze trillingen kan het mechanisme in het uurwerk nauwkeurig de tijd aangeven. Het fijne van een Quartz horloge is dat het uurwerk heel precies is en dat het weinig onderhoud en service nodig heeft. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat de batterij leeg kan raken en vervangen moet worden. Om de hoeveel tijd een nieuwe batterij nodig is verschilt per horlogetype en model, maar een batterij gaat tussen één jaar en vijf jaar mee. Is ‘ie leeg? Dan kunnen we de batterij bij Lucardi vervangen!

Solar horloges
Solar horloges maken gebruik van zonne-energie. Door een zonnecel (een heel klein zonnepaneeltje) wordt zonne-energie omgezet in elektriciteit. Deze elektriciteit wordt in een oplaadbare batterij opgeslagen. Een aantal minuten licht per dag, dit kan zowel zon- als kunstlicht zijn, zorgt ervoor dat een solar horloge goed loopt. Hoe lang een solar horloge zonder licht kan hangt af van het type horloge en het model. Dit loopt van een aantal dagen tot een jaar. Als je batterij bijna leeg is geeft het horloge dat automatisch aan. Het grote voordeel van een solar horloge is dat het milieuvriendelijk is. De batterij hoeft nooit vervangen te worden en het wekt zijn eigen elektriciteit op.

Automatische horloges
Een automatisch horloge werkt door middel van beweging. Er zit een mechanisme in dat draait als het horloge beweegt. Door de draaibeweging wordt er een veer opgewonden die er voor zorgt dat de tijd aangegeven wordt. Er is dus geen batterij nodig. Een automatisch horloge heeft beweging nodig en zal ongeveer na 36 uur zonder beweging stil gaan staan, je moet dan zelf eventjes de tijd goed zetten als je hem weer gaat gebruiken. Daarentegen is ook dit uurwerk erg duurzaam en milieuvriendelijk, omdat je ook hier geen gebruik wordt gemaakt van een batterij.

Tijdsaanduiding  

De tijdsaanduiding is de manier waarop de tijd is weergegeven. Er zijn verschillende type tijdsaanduidingen en die hebben we hier voor je onder elkaar gezet.

 • Analoog. Een analoog horloge is een horloge met wijzers. Het geeft de tijd aan zoals een klok. Eén wijzers staat voor de uren, één voor de minuten en sommige analoge horloges hebben een wijzer voor de secondes.
 • Digitaal. Digitale horloges geven de tijd weer zonder wijzers, maar met cijfers. Vaak worden er bij digitale horloges vier of zes cijfers gebruikt.
 • Ana-digi. Er zijn ook horloges die de tijd zowel digitaal als analoog aangeven. Deze horloges noemen we ana-digi.
 • Multifuntie. Een horloge wordt multifunctie genoemd als het meer dan 2 functies heeft. Vaak heeft een multifunctie horloge de functies: dag, datum of 24-uurs aanduiding.
 • Chronograaf. Een speciaal type multifunctie horloge is de chronograaf. Dit is een horloge waarbij je zelf de tijd kunt bijhouden door middel van een stopwatch. Een chronograaf is te herkennen aan 3 extra wijzers op de wijzerplaat, die er voor zorgen dat je de tijd heel secuur kunt bijhouden. De eerste wijzer geeft de seconden aan, de tweede de minuten en de derde de uren.

De waterdichtheid

Om de waterdichtheid van een horloge aan te geven wordt de term ATM (atmosfeer) gebruikt, dit is een eenheid voor druk. 1 ATM is gelijk aan 10 meter waterdruk. Het is misschien verwarrend, maar waterdruk geeft niet aan hoe diep je kan. Met een horloge van 10 meter waterdruk kun je dus niet 10 meter onder water. Hieronder hebben we per ATM aangegeven waar een horloge wél tegen bestand is:

 • 3 ATM: Een horloge van 3 ATM wordt ook wel spatwaterdicht genoemd. Dit horloge is bestendig tegen druppels en handen wassen, maar je moet het niet onderdompelen.
 • 5 ATM:  Dit horloge is bestand tegen douchen en (af)wassen.
 • 10 ATM: Met dit horloge kun je zwemmen of snorkelen.
 • 20 ATM: Dit horloge kan goed tegen water. Je kunt hiermee scubadiven en duiken van de duikplank.
 • 50 ATM: Horloges met 50 ATM zijn gemaakt voor diepzeeduiken. Héél erg waterdicht dus.    

Maar let op: als je heel de dag op het strand in de zon hebt liggen bakken en daarna het koele water induikt, kunnen de afdichtingen van je horloge krimpen door het temperatuurverschil en kan het zijn dat zelfs een waterdicht horloge niet meer 100% waterdicht is.

Het glas

Voor de bescherming van de wijzerplaat wordt bij horloges gebruik gemaakt van glas. Horlogeglas is er in verschillende hardheden en materialen. De bekendste materialen zijn mineraalglas, kristalglas en saffierglas.

 • Mineraalglas. Mineraalglas is het horlogeglas wat het meest gebruikt wordt bij het produceren van horloges. Het is een geharde glassoort wat, bij normaal gebruik, goed tegen krassen kan.
 • Kristalglas. Kristalglas is te vergelijken met mineraalglas, maar als extraatje is er lood aan toegevoegd. Door het lood wordt het glas helderder en sterker dan mineraalglas en kan het nog beter tegen krassen.
 • Saffierglas. Saffierglas is één van de exclusievere glassoorten voor horloges. Het glas is erg sterk en is zelfs bij intensief gebruik krasbestendig. Saffierglas wordt voornamelijk gebruikt bij luxere horloges, omdat het veel tijd kost om het te maken.
 • Flame fusion crystal glas. Flame fusion is horlogeglas wat speciaal is ontwikkeld voor Invicta horloges. Het wordt onder hoge druk geproduceerd en heeft de eigenschap dat het goed tegen krassen kan én een hoge impactweerstand heeft.
 • Kunststof glas. We hebben verschillende soorten kunststof glas in onze collectie, in verschillende kwaliteitsklassen. Eén van de kunststof glassoorten die voor horloges wordt gebruikt is het duurzame acrylglas. Kunststof glas is veel goedkoper dan alle andere soorten glas en het is bijna onbreekbaar.  Het heeft dus een hele hoge impactweerstand. Daarentegen is wel iets krasgevoeliger dan de andere glassoorten. 

Service - Batterij vervangen & horlogeband inkorten

Is je batterijtje leeg of moet je horlogeband nét een tandje strakker? Dan kan je daarvoor altijd naar een juwelier of horlogemaker gaan. Je batterij vervangen, kan je zelf niet doen, maar een horlogeband inkorten… dat kan dan weer wel! 

Horlogebatterij vervangen
Als je je horloge bij Lucardi heb gekocht en deze nog geen jaar oud is kun je op met je kassabon de batterij gratis laten vervangen. In alle andere gevallen rekenen wij €9,99. Als je een waterdicht horloge hebt en je wil dat het waterdicht blijft, dan kunnen we de batterij niet in de winkel vervangen. Het horloge wordt dan opgestuurd naar de horlogemaker, zodat de batterij vervangen kan worden en het opnieuw waterdicht kan worden gemaakt. De kosten hiervan zijn tussen de €25,- en €40,-. Of wij zelf de batterij vervangen, of dat de horlogemaker dit het beste kan doen, beoordelen we in de winkel.  

Horlogeband inkorten?
Als je je horloge bij Lucardi hebt gekocht maken wij je horlogeband gratis voor je op maat. Ook als je online hebt besteld of het horloge cadeau hebt gehad, kun je met je aankoopbewijs naar de Lucardi winkel en verstellen wij je bandje. Heb je een horloge die je niet bij Lucardi hebt gekocht? Dan kun je ook in onze winkels terecht en brengen wij €7,50 in rekening.

Als je horlogeband geen ingewikkeld design heeft kun je het in de meeste gevallen zelf inkorten:

 • Horlogeband met schakels. Heb je een horlogeband met schakels? dan kun je die zelf inkorten door middel van deze horlogeband-inkorter. Je klemt de band ertussen en kan makkelijk de pin van de schakel eruit drukken.
 • Mesh horlogeband. Een mesh horlogeband kun je zelf makkelijk verstellen door met een schroevendraaiertje het sluitinkje open te wippen. Vervolgens kun je de sluiting heen en weer schuiven en weer vast klikken op de juiste plek. Bekijk onze blog voor een duidelijk overzicht!
 • Leren horlogeband. Een leren horlogeband, daar hoef je alleen maar een gaatje bij te prikken.

Onderhoudstips

Hoe houd ik mijn horloge zo lang mogelijk netjes?
Als je veel plezier van je horloge wil hebben, ga er dan voorzichtig mee om. Hieronder staan wat tips om je horloge zo netjes mogelijk te houden

 • Wrijf je horloge op met eonze horlogepoetsdoek. Het glas gaat er mooi van glimmen en vlekken er vingerafdrukken verdwijnen erdoor.
 • Is je horloge waterdicht? Maak het dan ook schoon na het zwemmen, want chloor en zeewater kunnen je horloge aantasten. Dat zou zonde zijn!  Gebruik hiervoor water en milde zeep.
 • Pas op met chemische stoffen zoals parfum of haarlak. Als je horloge hiermee in aanraking komt kan het de band aantasten. Spray parfum dus nooit direct op het horloge en ook niet op de huid die er mee in aanraking komt.
 • Als je een horloge hebt waarvan de batterij leeg is, vervang de batterij dan zo snel mogelijk. Als een lege batterij te lang in een horloge zit kan het namelijk gaan oxideren en lekken. Dit kan je horloge beschadigen.
 • Zorg dat je je horloge op een plek opbergt waar hij niet kan beschadigen, enne… nog een tip: als je je horloge voor langere tijd gaat opbergen: zet het klokje dan stil. Zo voorkom je dat de batterij leeg is als je hem na lange tijd weer eens wil dragen.

Weet je na al deze info precies welk horloge wil, of heb je juist wat meer inspiratie nodig? Bekijk ons assortiment horloges om jouw perfecte timepiece te vinden! 


Een moment geduld, alsjeblieft!

loading..