30% korting op alle zilveren & stalen sieraden* Shop nu!

Zirkonia, kristal, diamant… alle drie sprankelende stenen die ieder sieraad een touch of bling geven. Ons assortiment zit er vol mee, maar wat is precies het verschil?

Het woord ‘kristal’ is een begrip wat breed wordt gebruikt in de sieradenwereld. Officieel is kristal een edelsteen uit de natuur, maar er bestaan ook kunstmatige kristallen. Diamant is bijvoorbeeld een natuurlijk kristal en zirkonia een kunstmatige. We vertellen je precies waar het verschil in zit in deze blog!

Natuurlijke kristallen

Natuurlijk kristal ontstaat diep in de spleten van de aarde. De mineralen die in de grond voorkomen kunnen, onder de juiste omstandigheden en als ze genoeg ruimte hebben, kristalliseren. Bij bijna ieder mineraal hoort een kristal die een bepaalde vorm en kleur heeft. Hoe meer ruimte er is hoe groter het kristal kan worden. De kristallen worden gewonnen in de mijnen en daarna in de juiste vorm geslepen.

Er zijn heel veel verschillende soorten natuurlijke kristallen in allerlei kleuren, soorten en maten. Denk bijvoorbeeld aan bergkristal, amethist, jade, rozenkwarts en nog veel meer. Diamant is een natuurlijke kristal dat het meeste voor sieraden wordt gebruikt. Het is de sterkste, transparante edelsteen die een prachtige schittering heeft. Diamant is erg zeldzaam en daardoor heel waardevol. Wil je meer weten over de diamant? Lees er dan alles over in onze blog over diamanten sieraden.

 

 

Kunstmatige kristallen

Kunstmatige kristallen worden ontwikkelt door mensen. De stenen zijn goed te vergelijken met de natuurlijke kristallen, maar zijn een stuk minder waardevol, omdat ze minder zeldzaam zijn. De bekendste kunstmatige kristallen zijn de zirkonia stenen. 

Zirkonia

Wat is zirkonia? Zirkonia (of “cubic zirconia”) is de meest populaire kunstmatige steen. 

Het lijkt het meeste op de diamant, omdat het een vergelijkbare glans heeft en ook sprankelt als je het tegen het licht houdt. Daarnaast is zirkonia ook met diamant te vergelijken doordat het allebei sterke en harde stenen zijn. Op de schaal die hardheid aangeeft (de schaal van Mohs) scoort een zirkonia een 8,5 en een diamant een 10. Hoewel een diamant dus nog een stuk sterker is, is zirkonia ook goed bestand tegen krassen. Met het blote oog is het verschil tussen een diamant en zirkonia haast niet te onderscheiden.

Zirkonia wordt gemaakt door de twee elementen zirkonium en zirkonium oxide te smelten en tot 5000 graden te verhitten. Als de steen is afgekoeld wordt het in dezelfde vorm geslepen als een diamant, met veel facetten die het licht weerkaatsen. Zirkonia is een goede diamant look-a-like, voor een betaalbare prijs!

 

Het verschil tussen kunstmatige en natuurlijke kristallen

Nu je weet wat een natuurlijk en een kunstmatig kristal is, hebben we de grootste verschillen nog even onder elkaar gezet:

  • Natuurlijke kristallen zijn veel zeldzamer dan kunstmatige kristallen. Daarnaast is ieder natuurlijk kristal uniek. Hierdoor is de waarde en de prijs ook een stuk hoger.
  • Kunstmatige kristallen zijn over het algemeen zuiverder. Ze worden zonder foutje geproduceerd, terwijl je daar bij natuurlijke kristallen geen invloed op hebt, omdat het in de natuur ontstaat. Kunstmatige kristallen kunnen geproduceerd worden in alle kleuren van de regenboog. Natuurlijke kristallen kunnen ook gekleurd zijn, maar ook hier heb je geen invloed op omdat het een natuurproduct is.

Of je nou gaat voor een sieraad met diamant, zirkonia of kristal, je kunt er zeker van zijn dat alle stenen voor een prachtige glans en schittering zorgen! ;)


Een moment geduld, alsjeblieft!

loading..